Zub star milion godina

24/05/2011 11:39

Španski  paleontolozi nedavno su su objavili otkriće zuba, koji je 'star više od milon godina', a pripisali su ga Homo antecessoru, najstarijem hominidu otkrivenom u Zapadnoj Evropi. Do otkrića je došlo 27. juna na nalazištu Sima del Elefante u planinskom lancu Atapuerca na sjeveru Španije, nedaleko nalazišta ostataka najstarijeg hominida otkrivenog 1994. na tlu Zapadne Evrope, Homo antecessora, starog 800.000 godina. "Ekipa istraživača iz Atapuerce upravo je našla ljudski kutnjak u sloju TE9 nalazišta Sima del Elefante. Radi se o ljudskom fosilnom ostatku, najstarijem u Zapadnoj Europi", piše u priopćenju Zaklade Atapuerca koja upravlja nalazištem. Riječ je o najstarijem nalazu ljudske prisutnosti na prostoru zapadne Evrope.

"Pronađeni zubi predstavljaju najstarije fosilne ostatke ljudskog oblika života u zapadnoj Evropi. Sada konačno imamo anatomski dokaz o postojanju hominida koji su živjeli ovdje prije više od milion godina. Budući da se radi o izoliranom otkriću ljudskih fosilnih ostataka, u ovom trenutku nije moguće potvrditi kojoj vrsti Homo sapiensa ovi zubi pripadaju", navodi se u saopćenju Fondacije Atapuerca.

1994. godine na obližnjem lokalitetu Gran Dolina pronađeni su ljudski ostaci koji su otkrili da su ljudi naselili Evropu prije otprilike 800.000 godina. Naučnici su prvobitno vjerovali da je ovaj kontinent nastanjen prije pola miliona godina.