Izbjeljivanje zuba

 Održavanje vaših biserno bijelih zuba često može biti skupa investicija, pa smo za vas istražili posljednje tretmane i proizvode koji će vam pomoći da zablistate u svakoj prilici.

Istraživanje kojeg je provelo američko udruženje zubara pokazalo je da je osmijeh pretekao oči, kosu i tijelo na listi najvažnijih fizičkih obilježja. Napromjer, 74 % ispitanika kazalo je kako neatraktivan osmijeh može naštetiti prvom dojmu prilikom intervjua za novi posao, pa vam lijepi osmijeh može pomoći u dobivanju novog posla ili nove doze samopouzdanja.

Metode izbjeljivanja zuba:

 

  • Lasersko izbjeljivanje  EZLASE aparatom - predstavlja najnoviju generaciju LASER SMILE aparata američke tvrtke BIOLASE. Minimalno invazivan postupak za zubnu caklinu jer vec nakon prvog tretmana ostvaruju se vidljivi rezultati dok ce se sa drugim tretmanom ostvariti prava bijelina zubi.
  • Zoom tehnologija tzv. "By light"  -  Vrijeme trajanja postupka iznosi 40 - 60 minuta.Plava svjetlost ´(koju moramo razlikovati od laserske zrake) aktivira gel vodikovog peroksida i pritom oslobađa veliku količinu topline koja rezultira neugodom za pacijenta.
  • "Noćno" izbjeljivanje - izbjeljivanje zubi kod kuce pomocu gela i individualne udlage koja se nosi preko noći.Ova metoda se ne preporucuje jer nije pod kontrolom stomatologa , a kao posljedica nastaje visoka osjetljivost zubi i zubnog mesa.
  • Prirodnim putem - u ovu kategoriju spada primjena sode bikarbone i limuna, rezultati su gotovo nevidljivi.
  • Paste za izbjeljivanje - smiju se koristiti svaka 3-6 mjeseca, a učinkovite su samo za održavanje bijeline zubi koji su profesionalno izbijeljeni u ordinaciji.
  • Pjeskarenje zubi "Air Flow" metodom - Trajanje postupka 25 - 30 minuta. Površinsko uklanjanje plaka i  mekih zubnih  naslaga,provodi se obavezno prije profesionalog izbijeljivanja.

 

 U određenom broju slučajeva pacijenti osjećaju bol na slatko, hladno i vruće. Pojačana osjetljivost zuba uglavnom je privremena i postepeno nestaje nakon prestanka izbjeljivanja. Nakon izbjeljivanja zubi su pojačano osjetljivi na “obojenu” hranu i pića (kava, gazirani sokovi, čaj, vino) pa ih treba izbjegavati. Nakon izbjeljivanja treba izbjegavati i duhanske proizvode jer vraćaju tamnu boju zubu. Najjednostavnija i najmanje štetna je metoda izbjeljivanja pjeskanjem. Pjeskanjem se uklanja površinske naslage sa cakline bez oštećenja. Njezin učinak je ograničen, ali praksa pokazuje da nakon tretmana zubi postaju svjetliji. Nije nevažno spomenuti najvažniji učinak te metode, a to je potpuna očišćenost zubnog plaka i kamenca u predjelu svih međuzubnih prostora (što je inače gotovo nemoguće standardnim higijenskim priborom).  Ne ultrabijelo! Lijepo je imati svijetle zube. Boja zuba se može promijeniti na različite načine. Pa sad kad već izbijeljujemo zube ili radimo most, neka zubi barem budu bijeli. Ipak, oprez! Zub ima svoju prirodnu boju koja ima čitavi niz vizualnih efekata. Budući da se zub sastoji od nekoliko slojeva tkiva, refleksija boje određena je njegovim različitim strukturama. Debljina zuba također ima ulogu u formiranju boje zuba. Zato su očnjaci obično za jedan ili dva tona tamniji od ostalih zuba. S godinama zubi postaju tamniji, ali zadržavaju svoja optička svojstva. Stoga, kada stavljate mostove razmislite želite li da svi vide kako imate „lijepe nove jednobojne bijele zube“ kakve nikada niste imali, čak ni kao dijete, ili želite prirodne zube koji će uljepšati Vaš izgled...

 

Danas se za izbjeljivanje zuba koriste razne paste i otopine. Hemijska sredstva otapaju površni sloj cakline i/ili oksidiraju zubnu supstancu. Za izbjeljivanje najčešće se koriste oksidirajući spojevi koji oslobađaju kisikove ione u caklinu i dentin.

 

            

 

Kako izbijeliti zube? Posjeta stomatologu ili upotreba preparata iz kuhinje?

 Za početak, ako želite bijele zube, svakako izbacite iz svoje svakodnevice one loše navike poput pušenja i ispijanja kahve. Sve što radite po pitanju izbjeljivanja zubi, može izazvati njihovu iznimnu osjetljivost. Naime, da bi zub dobio na bjelini, obvezno je skidanje slojeva cakline, a to se radi pomoću procesa koji se zove oksidacija.

 No, bez obzira na sve metode, efekt koji ćete stvoriti zavisi i o vrsti diskoloracije tj. o uzroku žutila zuba. Ako su zubi žuti zbog konzumiranja crnog vina, kahve, čaja i cigareta, tada se mogu postići vrlo uspješni rezultati i zub će vjerojatno dobiti onu prvobitnu bjelinu. Također, u svom ranom stadiju žutilo se može ukloniti i pomoću pasti za zube s funkcijom izbjeljivanja. No, diskoloracija može nastati i zbog odlaganja kromogenog materijala u dentin i caklinu (što je česta pojava kod djece, ako majka u drugom tromjesečju trudnoće koristi neke antibiotike) ili neke traume zuba.

Izbjeljianje preparatima iz kuhinje

Spominju se i neke "kućne radinosti" poput korištenja sode bikarbone za izbjeljivanje. Istina je, postiže se efekt izbjeljenja, ali kao i sa svime - ne smije se pretjerivati kako ne bi došlo do ostećenja cakline. Umjesto sode, možete koristiti i češnjak. Navodno, ako svaki dan zube trljate češnjakom, oni će postaju bijeli. Možda vam nitko neko vrijeme neće udijeliti poljubac, no i to je cijena da zablistate.