Savjeti opće stomatologije     

  

Preventiva znači redovan pregled usta i zuba barem 2-3 puta godišnje. Dolazak na vrijeme kod stomatologa doprinosi uštedi vremena i novca, što nije zanemarivo - "Bolje spriječiti nego liječiti". Pregledom se konstatira jesu li zubi njegovani ili zapušteni. (Zubni kamenac, karijes, zaostali korjeni...) Lijep osmijeh ukras je našeg lica i oko toga se moramo pobrinuti dijelom sami, a dijelom uz pomoć stomatologa. Uz vrlo malo vremena (10-15 minuta dnevno), puno dobre volje i par savjeta stomatologa zdrav osmijeh bit će privilegija svakog od nas.

Jedite raznovrsne namirnice svakodnevno. Jedite dovoljne količine mliječnih proizvoda i pijte dnevno barem 2-3 čaše mlijeka. Za međuobroke uzmite voće. Slatkiši, kolači i zaslađeni napitci najviše pogoduju kvarenju zuba! Ako ih zaista volite, uzmite ih nakon glavnog jela, a ne između obroka i prije spavanja.

Zube redovito perite pastom koja sadrži fluor. Perite ih dobro i četkajte iza svakog obroka uz obaveznu upotrebu dentalnog konca.

 

 

 Ono što će vam pomoći da sačuvate zube zdravima je :……

Pravilna njega zubi može vam doslovno spasiti život, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Bristol. Naime, kad bakterije uđu u naš krvotok kroz desni koje krvare, one razvijaju protein koji prisiljava trombocite da se vežu zajedno, prenosi Daily Mail. Već su prijašnja istraživanja pokazala da je loša zubna higijena povezana sa srčanim bolestima, ali do sada se nije točno znalo kako bakterije iz desni ugrožavaju krvotok.

Kako kaže voditelj studije prof. Howard Jenkinson, koji se već dugo bavi ovim problemom, kad se trombociti vežu zajedno oni potpuno oblože bakterije, što sprječava i djelovanje antibiotika protiv infekcije. Osim što pomaže bakterijama, vezivanje trombocita može uzrokovati i male krvne ugruške na srčanim zaliscima ili upalu krvnih žila što, pak, može zaustaviti opskrbu krvi prema srcu i mozgu.

 Dječija formula

-majčino mlijeko je nadaleko poznato kao najpotpuniji oblik dječje hrane. Američka pedijatrijska akademija je preporučila majčino mlijeko za svu djecu,    osim one za koju je dokazano štetno.

- za djecu koja dobivaju većinu prehrane iz dječje umjetne prehrane tokom prvih 12 mjeseci, već pripremljena formula je bolja jer osigurava optimalnu količinu fluorida bez prekomjernog unosa.

- ako se koristi tekući koncentrat ili prašak za umjetnu prehranu kao primarni izvor prehrane, potrebno ga je miješati s vodom bez fluorida ili onom s malom količinom fluorida kako bi se smanjio rizik od fluoroze. Primjer takve vode je ona označena kao pročišćena, demineralizirana, deionizirana ili destilirana. Danas ju je moguće nabaviti u svakoj trgovini.

- povremena upotreba vode s optimalnom razinom fluorida ne bi trebala značajno povećati djetetov rizik za fluorozu.

Roditelji i staratelji bi se trebali savjetovati s pedijatrima, obiteljski liječnicima ili stomatolozima o tome koju vodu koristiti za dječju prehranu. Treba pitati pedijatra ili obiteljskog ljekara da li voda za dječju prehranu mora biti sterilizovana.